Je hebt ongetwijfeld inmiddels begrepen dat olie een geweldige bescherming biedt en dat zowel het aanbrengen als het onderhouden heel eenvoudig is. Maar wanneer kun je olie eigenlijk het beste aanbrengen en waar let je op als je aan de slag gaat? Vragen waar veelal niet echt bij stilgestaan wordt want de klus moet tenslotte altijd snel af. Hoogste tijd om daar wél even bij stil te staan.

Voor een succesvolle klus is het verstandig om rekening te houden met het weer, de conditie van het hout en natuurlijk de constructie. En als het hout eenmaal keurig beschermd is voer je natuurlijk op tijd onderhoud uit. Niet te laat want dan heb je meer werk dan nodig was maar ook niet te vroeg want dan verspil je werk en materiaal en dat is natuurlijk óók zonde. Zoals met alles is het allemaal niet zo moeilijk… áls je maar weet hoe het werkt. Laten we dus eens kijken wat er van belang is…

 

Temperatuur

Zodra de olie is aangebracht gaan de oliemoleculen een verbinding aan met de zuurstof in de lucht waardoor de olie begint te drogen. Hoewel de meeste mensen denken dat dat drogen na een paar uur of een dag wel zo’n beetje klaar is, is dat geenszins het geval maar blijft dat proces maar doorgaan. Tijdens dat proces verandert de olie naar een soort post-elastiek. Dát is de status van de olie die we het liefste zien want in die staat voorkomt de olie dat er vocht in het hout kan dringen en werkt de olie ook als een echt postelastiek met het hout mee als dat uitzet of krimpt als gevolg van de weersomstandigheden. So far so good dus! Máár zoals gezegd blijft dat drogingsproces continue doorgaan waardoor op termijn de olie steeds droger en droger wordt en daardoor op den duur langzaam begint te verkruimelen. Ook dat proces ken je ongetwijfeld wel van zo’n postelastiek dat je keurig hebt bewaard in je keukenlade. Altijd handig tenslotte zo’n lekker stevig elastiek! Tót het moment dat je een paar jaar later dat elastiek eindelijk wil gebruiken en je er dan achter komt dat hij plakkerig is geworden of dat hij al deels is verkruimeld en alle rek heeft verloren. Datzelfde proces gebeurt dus ook met olie maar gelukkig gaat het daar wat langzamer. Voordat onze producten gaan verkruimelen zijn we gemiddeld zo’n 30 tot 100 jaar verder en voordat het zover is, is er vast al weer wel een keer onderhoud gepleegd waardoor die termijn nog verder verlengd wordt. Hmmm 30 tot 100 jaar, dat is nogal een verschil… Ja, dat klopt en of het er 30 of 100 worden daar kun je zelf invloed op uitoefenen door de olie onder de juiste omstandigheden aan te brengen. Als de olie wordt aangebracht begint hij zoals gezegd direct met drogen. En hoe sneller hij begint met drogen, hoe sneller hij ook blijft drogen. Vergelijk het met een raceauto met een kleine benzinetank. Als de chauffeur zuinig wil rijden rijdt hij rustig weg bij de start zodat hij al direct weinig benzine gebruikt en blijft hij de rest van het parcours ook langzaam rijden. Geef je direct bij de start een flinke poep gas dan schiet hij lekker snel uit de startblokken maar staat hij halverwege de baan met een lege benzinetank.

 

Wat we dus met olie willen is om hem langzaam uit de startblokken te laten komen. Snel genoeg om wel binnen een dag over de “het oppervlak voelt nu droog aan”-streep te komen maar verder langzaam genoeg om voldoende benzine over te houden om de 100 jaar streep te halen. En daar heeft de temperatuur tijdens het aanbrengen van de olie alles mee te maken. De ideale temperatuur om olie aan te brengen ligt ongeveer tussen de 15 en 20 graden. Gewoon lekker weer dus. Breng je de olie bij lagere temperaturen aan dan wordt de 100 jaar finish waarschijnlijk makkelijk gehaald maar duurt het ook (veel) langer voordat de “het oppervlak voelt nu droog aan”-streep wordt gepasseerd. Breng je de olie bij hoge temperaturen aan zoals we die dit jaar regelmatig hebben gehad dan passeren we de “het oppervlak voelt nu droog aan”-streep in no-time maar zal de benzine bij de 30 jaar grens waarschijnlijk al een eind op zijn.

 

Daarnaast is het nog van belang om te weten dat extreme temperaturen nog voor meer ellende kunnen zorgen. Is de temperatuur bij het aanbrengen namelijk onder nul dan is het niet alleen zo dat de droogtijd van de olie enorm toe zal nemen maar is de kans óók groot dat de olie kapot zal vriezen waardoor deze helemaal nooit meer zal gaan drogen, ook niet als het weer mooi weer wordt. Je mag dus best je blikje olie gesloten in het fietsenschuurtje laten staan waar het min 20 graden wordt maar je mag de olie niet aanbrengen bij temperaturen op of onder het vriespunt. En zo is het ook aan de bovenzijde van de thermometer: Bij temperaturen boven de 35 graden kan het voorkomen dat de oliemoleculen zó snel aan de gang gaan dat ze maar half werk leveren waardoor de olie niet goed droogt en altijd plakkerig zal blijven. Kortom: Door de olie aan te brengen bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden zorg je voor prettige droogtijd én een lange levensduur.

 

Vochtigheid

Veel mensen denken dat olie en water niet samengaan en zich eigenlijk niets van elkaar aantrekken. Giet maar eens een scheutje olijfolie in een bakje water en je ziet dat de olie bolletjes vormt en niet mixt met het water. Toch? Nou…ook dat is helaas niet helemaal waar. Olie neemt namelijk heel makkelijk een beetje water op en geeft dat maar langzaam weer af. Als we ons tuinhuis in de olie zetten als het mistig is of als het gaat regenen vlak nadat we klaar zijn met oliën dan zal de olie vocht uit de lucht opnemen. Vervolgens zal de olie in de meeste gevallen wel nog gewoon netjes drogen maar zoals gezegd geeft de olie het water maar heel langzaam af. Gevolg daarvan is dat de olie nog steeds vocht zal bevatten als hij al gedroogd is en dat het water ook maar langzaam zal verdampen. Als uiteindelijk al het water is verdampt hebben we geen gesloten postelastiek gekregen maar zien we onder de microscoop een heuse Zwitserse gatenkaas! Een elastiek dus vol gaten en die gaten zorgen er natuurlijk voor dat het elastiek niet zo sterk is geworden als we hadden gehoopt. Bovendien zitten de gaten dan ook nog eens vol zuurstof waardoor het drogingsproces veel sneller door zal gaan dan we in gedachten hadden en we dus nooit de 100 jaar finish zullen kunnen bereiken. Moraal van deze alinea: door de olie bij normale droge omstandigheden aan te brengen verleng je de levensduur én de kwaliteit van de afwerking.

 

Conditie van het hout

Heel soms krijgen we mensen aan de lijn die een tuinhuis hebben dat gedeeltelijk rot is en die ons de vraag stellen welke olie ze het beste kunnen gebruiken om dat te herstellen. Het zal je hoop ik duidelijk zijn dat je rot hout niet herstelt met olie maar je daar andere maatregelen voor moet nemen. Maar ook nieuw hout moet wel in goede conditie zijn om de olie op te kunnen nemen. Zo zijn allerlei soorten hardhout zoals bijvoorbeeld Bankirai vaak vochtig als ze geleverd worden. Voor het hout geen probleem maar voor de olie natuurlijk wel. Als het hout namelijk al vol water zit als je de olie aan gaat brengen kan het hout geen olie opnemen en heb je dus wel tijd en materiaal verprutst maar is de bescherming niet erg best geworden. Zorg er dus voor dat het hout gezond en voldoende droog is als je met de klus begint. Als je een vochtmeter tot je beschikking hebt dan meet je bij voorkeur een vochtpercentage dat onder de 18% ligt. Ben je niet in de gelukkige omstandigheid dat je zo’n ding in de schuur hebt liggen en wil je toch een vlonder in de tuin maken? Wacht dan tot het hout begint te vergrijzen. Op dat moment is de toplaag van het hout  namelijk voldoende droog om olie op te kunnen nemen. Dieper in het hout kan dan nog wel vocht aanwezig zijn maar dat kan heel langzaam door de oliefilm heen verdampen en zit dus verder niet in de weg.

 

Houtsoort

Olie kan op de meeste houtsoorten worden toegepast om het hout te beschermen tegen vuil, vlekken en rot maar sommige houtsoorten bevatten inhoudsstoffen die de droging van natuurlijke oliën of andere afwerkingen vertragen

 

Constructie

Uiteraard hou je bij het maken van je constructie ook rekening met het feit dat je gaat oliën. Zo zet je alle onderdelen eerst in de olie voordat je ze gaat monteren maar hou je lijmvlakken natuurlijk keurig schoon zodat het hout daar niet al is volgezogen met olie waardoor de lijm niet meer kan hechten.

 

Onderhoud

En als je dan bij de juiste temperatuur en vochtigheid je hele constructie keurig hebt beschermd kan het zijn dat er ook nog een keer onderhoud gepleegd moet worden. Maar wanneer doe je dat en hoe vaak?

Het zal je duidelijk zijn dat een tv-kast veel minder onderhoud nodig heeft dan een tuinhuis dat in weer in wind staat. Voor de tv-kast komt er misschien na vele jaren een keer een moment dat er wat krassen aan de bovenzijde zichtbaar worden van de bloemenvazen en de fotolijstjes die er steeds op zijn gezet waardoor de kast er wat gebruikt uit begint te zien. In dat geval volstaat het om de kast even stofvrij te maken en af te nemen met een in olie gedrenkte doek en hoef je dat dus pas te doen als je het oppervlak gewoon niet meer zo fraai vindt.

Bij het tuinhuis is de zon de grote boosdoener en komt er vanzelf een moment dat het hout er wat schraal begint uit te zien maar nog wel zijn kleur heeft. Dát is het moment waarop je het beste onderhoud kunt plegen. Ook dan volstaat het om het oppervlak even schoon te maken met bijvoorbeeld

Lijnoliezeep en vervolgens af te nemen met een in olie gedrenkte doek. Pleeg je eerder onderhoud dan wordt je oliefilm steeds dikker, wacht je langer dan heb je meer werk doordat het hout zal beginnen te vergrijzen

 

Oliesoort

HoutStudio Maarten is al jaren dealer van de natuurlijke houtoliën van deCokerije,

Als je aankomt zullen we je adviseren HOE je hout moet oliën en welke olie je het beste kan gebruiken.  Veel oliën zijn direct op voorraad dus je kunt hier dan ook direct je aankoop doen zo bespaar je de verzend kosten.

Natuurlijk kun je je vragen ook telefonisch stellen of per e-mail en ik kan dan je gedane bestelling nadat er betaald is naar je verzenden.

Voor meer informatie klik op; https://www.workshop-express.nl/producten-2/

 

Share This: