Gebeten door een teek, wat nu?
Wat heeft dit nu met beeldhouwen in hout te maken…… Het beestje kan als inspiraties dienen voor een beeldhouwwerk natuurlijk. Maar daar is dit nu even niet voor bedoeld :-).
zoals wij werken werken wij vaak in een HoutAtelier. Maar als het weer het even toelaat is er toch niets mooier dan buiten in de vrije natuur onder de bomen te staan beeldhouwen, alleen of met een groep met mensen. T’ja en dat zijn nu net die momenten waar de teken hun kansen grijpen .
Gebeten door een teek, wat nu?
Een tekenbeet kun je zomaar oplopen. De kans hierop is het grootst in voorjaar en zomermaanden. Dat is op zich niet zo erg maar wanneer de teek is besmet met de Borrelia burgdorferi bacterie dan kun je Lyme oplopen. Je kunt het dus maar beter voorkomen. Ben je graag buiten en veel in de natuur dan loop je een groter risico om een keer door een teek te worden gebeten. Om de kans hierop te verkleinen draag je het best dichte schoenen. Een lange broek waarvan je de pijpen in je sokken stopt kan het een teek lastig maken. Insmeren met Deet helpt ook. Loop je graag door de bosjes bescherm dan ook je armen door lange mouwen te dragen.
Teken zitten graag op de volgende plekjes;
- knieholte
- oksel
- liezen
- bilnaad
- achter de oren
- in de nek
Teek ontdekt, verwijder hem dan op de volgende manier. Gebruik geen alcohol of jodium! Dit vergroot de kans op besmetting. Gebruik een puntige pincet en pak de teek zo dicht mogelijk op de huid. Na verwijderen mag je de plek van de tekenbeet wel ontsmetten met jodium.
Noteer de datum waarop je de teek hebt verwijderd en controleer de plek van de beet gedurende 3 maanden op de volgende verschijnselen. Rode verkleuring is normaal maar ga naar je huisarts in de volgende gevallen:
- snel groter wordende rode verkleuring of ringvorming
- gewrichtspijn, spierpijn of koorts in de eerste weken na de beet
- gewrichtsklachten, huidklachten, hartklachten of zenuwklachten.
Deze symptomen kunnen duiden op ziekte van Lyme. Hoe eerder dit behandeld wordt hoe beter het resultaat. Wacht dus niet bij twijfel. Meer weten? Kijk dan eens op de site van het RIVM