Omdat u nu kijkt op een beeldhouwsite gaan we het nu ook niet in het algemeen hebben over onderhoud van het gereedschap maar voornamelijk over het onderhoud van gutsen.

Gutsen moeten geslepen worden. Hierover hebben we hierboven  een hoofdstuk gewijd.  Maar het onderhoud van het gereedschap hebben we nog niet behandeld.

Voor gutsen betekend dat dat ze roestvrij gehouden moeten worden maar nog veel belangrijker dat ze goed scherp gemaakt worden en scherp gehouden moeten worden.

Het scherp maken is het onderhoud van het gereedschap. Dat doen we door de gutsen te wetten. Beitels en gutsen moet je regelmatig even wetten, dan blijven ze zonder veel moeite scherp. Voor het wetten zijn zgn. wetstenen in de handel. Er zijn meerdere soorten wetstenen en vijltjes in de handel, in allerlei prijsklassen. Met een zogenoemde Belgische brok gaat het goed. Gebruik één kant voor de gutsen en de andere zijde voor de steekbeitels. De steen moet nat zijn als je hem in de palm van je hand houdt. In de andere hand houd je de guts onder de juiste hoek op de steen terwijl je er rondjes mee draait, zodat de hele snede aan de beurt komt. De steen moet goed nat blijven, en de guts mag er niet in steken want dan houd je de beitel onder een verkeerde hoek tegen de steen. Tot slot ga je met de binnenzijde van de guts een keer over de rand om de braam te verwijderen.

Doe je dit regelmatig, dan is het zo gebeurd. De andere zijde van de steen is gereserveerd voor de steekbeitel, want die heeft een vlakke kant nodig (de guts holt de steen namelijk enigszins uit).

Ook kan men mechanisch wetten/polijsten. Dat gebeurt met een lederen schijf op  een langzaam draaiende slijpmachine te plaatsen. (kan ook op de Tormek) Door polijstpasta op het leer aan te brengen en de beitel met een lichte druk tegen de lederen schijf te drukken zal het oppervlakte goed gepolijst worden waardoor de beitels en gutsen vlijmscherp worden.

Zoals eerder gezegd is, is het slijpen van een guts of beitel is alleen nodig wanneer er een stuk uit is doordat er bijvoorbeeld ijzer in het hout zat of omdat de beitel op een stenen vloer is gevallen. Er zijn watergekoelde elektrische slijpstenen om de beitel weer in de oorspronkelijke staat te brengen, maar raadpleeg in dat geval iemand die dat vaker heeft gedaan of vraag advies aan een gespecialiseerde vakman.

Ook wij kunnen dit voor u doen KLIK HIER voor meer informatie.

Share This: