Hout kunst 

Wat is hout kunst?  Is hout kunst, kunst met een grote of kleine “k”.

Wat “kunst” is,  daar zijn vele definities van. Op de een of de andere manier hebben vele daar een eigen mening over. Laat staan dat we hier uit kunnen leggen wat hout kunst is. Wel zullen we hieronder een aantal vormen van “hout kunst” kort omschrijven.

Hout is een warm materiaal en -bij ons mensen- een heel vertrouwd materiaal.  Als sinds mensen heugenis werk men met hout en gebruikt men hout voor allerlei doeleinde.

Hout kunst of moet het zijn kunst uit hout zijn?

In oost Europa is houtsnijden een ver verspreide hobby. Vele mensen snijden allerlei vormen uit hout, denk hierbij aan kleine poppetjes en dierfiguren. Vele doen dat ook niet onverdienstelijk, maar is dat hout kunst?

Over de gehele wereld kennen we de zgn. carvers. Vaak zijn dit mensen die vaak werken in de bosbouw en dus zeer goed met kettingzagen overweg kunnen. Naast hun werk maken enkele van hen ook grote sculpturen met een kettingzaag. Knap, maar is dit hout kunst?

Een ander groep mensen maken van oude ver vergaande houten stronken objecten. Dit doen ze door de stronken te laten drogen, goed te reinigen en extra accenten te geven aan de beweging die al in het hout zit. Mooi, maar is dit dan hout kunst?

Er zijn ook vele draaiers die de meest mooie producten draaien op een houtdraaibank van schalen in allerlei vormen en groottes tot ongelofelijk mooie potten t/m abstracte objecten en alles wat daar tussen zit. Maar behoort dit dan tot de hout kunst?

Ook bestaat er een grote groep ambachtelijke meubelmakers. Deze mensen maken bijzondere en hele aparte meubels, soms lijken het wel objecten. Geweldig mooi en van een zeer hoog niveau. Maar is dat hout kunst?

Ook kennen we mensen die muziekinstrumenten maken, uit hout textiel en papier maken, onze manden vlechters die ook objecten vlechten, mensen die werken met zgn. drijfhout etc etc…… Behoren deze dan tot hout kunst?

Dan hebben we nog de groep beeldhouwers in hout, is dit dan de groep die hout kunst maakt?

Ook binnen de groep beeldhouwers in hout zijn mensen die ornamenten maken ter versiering van meubels of houten beelden bijv. t.b.v. de renovatie van schepen kerken e.d. . Dit valt onder het ambachtelijk werken en niet direct onder hout kunst.

De groep beeldhouwers die komt tot nieuwe en vooral eigen vormen is de groep die zich bezighoudt met de beeldhouwkunst.

Hout is vaak voor hen een keuze voor het materiaal waar ze het beeld van willen maken. De beeldhouwer had natuurlijk ook voor brons, steen, kunststof of een ander materiaal kunnen kiezen. Vaak kiest de beeldhouwer in hout voor hout omdat hij een passie heeft voor hout!

Behoren deze beelden dan tot de hout kunst?

Wat het ook mogen zijn hout kunst, kunst uit hout, kunstig hout, kunst met een grote “K” of een kleine  “k”.

Vele houtproducten zoals hierboven beschreven, zijn met liefde voor hout gemaakt en zijn van een vaak heel hoog niveau.

Wat mooi is of kunst is, is aan de koper.

Hoe het ook mag zijn, heel jammer is dat hout kunst vaak onder gewaardeerd is. Dit in tegenstelling tot bijv. bronzen beelden. Op de een of de andere wijze wordt, door het Nederlandse publiek, brons als veel degelijker en waardevoller ingeschat. De hout kunst , dus beelden uit hout zijn in ieder geval echte unieke producten. En als het beeld uit het juiste hout gesneden is kan het ook honderden jaren buiten staan zonder dat het echt wordt aangetast.

 

Share This: