Veel dingen die rond moeten zijn kunnen op een houtdraaibank door een houtdraaier gedraad worden.  Bij houtdraaien draait het hout rond en plaatst men houtdraai-gutsen tegen hout. Dit gebeurt met de hand. Ook houtdraaien is een oud ambacht, wat echt geleerd moet worden. Pas na vele uren hout gedraaid te hebben begin je het vak in de vingers te krijgen.

Wel zijn de houtdraaibanken enorm verbeterd vergeleken met vroeger jaren.  Hier in de HoutStudio worden o.a. veel houten schalen gemaakt. We kunnen hier schalen draaien t/m een diameter van 60 cm.   Het is nooit serie matig draaiwerk  altijd zijn de schalen  uniek.  We kijken ook heel goed naar het hout, alleen de mooie stukken hout met mooie tekeningen worden gebruikt.  Soms draaien we nat hout en laten we het daarna drogen. Na een halfjaar a één jaar later draien we de schalen dan af.  Maar soms draien we het hout ook nat, en 2 a 4 mm dik , bij het drogen gaan de schalen dan vervormen (door het krimpen van het hout). Het hout zal dan een eigen vorm aan gaan aannemen.

Natuurlijk is het gedraaide werk te koop. Maar we kunnen ook een schaal in opdracht maken. Dat wordt gedaan omdat mensen speciale wensen hebben t.a.v. de schaal. Of men wil dat we een schaal draaien van het hout van de boom die gekapt moest worden, mensen hebben in dat geval vaak goede herinneringen een de boom of de plek waar de boom heeft gestaan of degene die de boom geplant heeft.