Voor iemand die beelden in hout gaat maken is het belangrijk om ook de bomen te kennen waarvan hij het hout gebruikt. Daarom volgt hieronder een beschrijving van enkele bomen waarvan het hout door beeldhouwers graag gebruikt wordt. Hoewel eigenlijk alleen het hout van linde, populier en wilg gemakkelijk te bewerken is voor beginnende beeldhouwers en daarom ook is dat het hout voor de beginnende beeldhouwer wat we hier alleen behandelen! , Veder kom je in vele streken genoeg andere mooie houtsoorten tegen die bruikbaar zijn
Voor een beginnend beeldhouwer zijn linde, populier (peppel) en wilg heel geschikt. Ze zijn vrij zacht en linde is daarbij ook nog heel goed te schuren. De jaarringen spelen bijna geen rol in deze lichtgekleurde houtsoorten. De vorm moet het doen!
Lindehout, populierenhout en wilgenhout
Peren en kersenhout zijn ook geschikt voor een beginnend beeldhouwer mits het hout goed droog is. Als het een stuk hout betreft dat zo uit de boomgaard komt, moet het wel gekloofd worden. Anders gaat het tijdens het drogen nog aan alle kanten scheuren. Appelhout droogt moeilijk en langzaam. Pruimenhout is compacter en dus harder dan kersen.
Populier (Populus)
Er zijn verschillende soorten die tot de populier gerekend worden. Bekend is bijvoorbeeld de Italiaanse populier met zijn typische zuilvorm. Andere populieren zijn de abeel, de esp of ratelpopulier en de Canadese populier (foto). Het hout van de populier (ook wel peppelhout genoemd) werd vroeger grotendeels voor klompen en lucifers gebruikt, nu is het vaak de grondstof voor papier, hoewel er ook pallets van worden gemaakt. Toch is dit hout geschikt voor beelden, vooral omdat het in grote stukken verkrijgbaar is en er bijna geen noesten in zitten. Het is een zachte, lichtgekleurde, makkelijk te bewerken houtsoort.
Wilg (Salix) als hout voor hout snijwerk
Er zijn heel wat soorten wilg, denk maar aan de katwilg, de schietwilg (knotwilg) en de kronkelwilg. Onder de schors zit salicyl, een stof die gebruikt wordt in aspirine. De wilg is een veelvoorkomende boom die graag op vochtige plaatsen staat. Meteen onder de schors begint het witte hout. Het is goed bewerkbaar, hoogstens kan het gladschuren wat problemen opleveren door de lange vezels. Het hout van knotwilgen kan, door inregenen en bacteriewerking, kleuren van wit tot donkerbruin. Een stuk van een omgevallen knotwilg is een echte uitdaging. Verwijder de stukken met houtworm voordat je het hout naar binnen haalt, want ook zolderbalken staan op het menu van deze larven.
Al bij al hout voor beeldhouwwerk is in vele tientallen soorten in Nederland voorhandig. Welk voor het beeldhouwen gebruikt wordt is afhankelijk van een aantal zaken.
Voor het snijden in hout is wat zachter hout makkelijk terwijl de beeldhouwer harder materiaal beter aankan.
Ook voor beginners is het belangrijk dat men wat toegankelijker hout gebruikt. Maar ook de nerfstructuur kan bepalend zijn voor de keuze van hout voor hout snijwerk . Als men een beeld wil maken waar heel veel vorm in zit kan men kiezen voor een houtsoort voor het hout voor houtsnijwerk met weinig structuur. Van de andere kant als men een beeld wil maken waar heel weinig vorm in zit werkt de houtnerf juist mee met de vorming en uitstraling van het beeld.
Dus de vraag welk hout het meest geschikt is voor hout voor beeldhouwwerk of houtsnijwerk is nog niet zo snel beantwoordt toch hoop ik dat ik hier een denk richting aan heb weten te geven.