T’ja als je één beeldhouwer in hout vraagt wat hij mooier vindt houten sculpturen of  een sculptuur van een ander materiaal zal hij natuurlijk kiezen voor een houten sculptuur. 

Hij weet vele redenen op te noemen waarom hij een houten sculptuur veel mooier vindt.

 • een houten sculptuur is altijd een uniek beeld. (zo worden van bronzen beelden vaak 7 afdrukken uit één mal gemaakt en dan heet het nog een uniek beeld!).
 • De houtnerven van een houten sculptuur werken vaak heel mooi mee met het beeld.
 • Hout is een geweldig mooi materiaal voor een houten sculptuur
 • Er is een enorme verscheidenheid aan materiaal waar men houten sculpturen van kan maken.
 • Van hout kun je bijna in alle formaten houten sculpturen maken.
 • Houten sculpturen zijn zeer duurzaam. Er zijn houtsoorten die onbehandeld honderden jaren onbehandeld buiten in weer en wind kunnen staan zonder dat het hout wordt aangetast. (Helaas heeft hout bij de mensen een ander imago!)
 • Houten sculpturen is een materiaal wat ook heel geschikt is voor opdrachten

Toch krijgt de beeldhouwer in hout niet die waardering die het verdiend.Mensen vinden de beelden vaak veel te duur. De reden is begrijpelijk maar wel enorm jammer van het imago van de beeldhouwer in hout.Want Beeldhouwers in hout zijn vaak opgeleid door een academie of ze zijn gevormd door een jarenlange ervaring in het beeldhouwen in hout (autodidacten) het zijn dus volwaardige kunstenaars!Hun houten sculpturen zijn niet gelijk aan  de houten sculpturen van:

 • vele carvers (beelden gemaakt met alleen kettingzagen) dit zijn vaak boswerkers die goed met ketting zagen om weten te gaan en van bomen grote houten sculpturen maken, dit doen ze niet onverdienstelijk maar het zijn vaak dezelfde vormen die ook niet bedacht zijn vanuit een bepaald concept.
 • De Afrikaanse houten sculpturen zoals de over bekende giraffen en olifanten en de typische Afrikaanse mens figuren. Welke al generaties lang gemaakt worden en in onze markt voor enkele tientjes worden aangeboden.
 • De houten sculpturen die uit China komen zijn vaak beelden van westerse kunstenaars die nagemaakt zijn.
 • De Oost-Europese volkskunst
 • Etc

Allemaal niets mis mee maar het zijn andere “producten” je kan nu eenmaal geen appels met peren vergelijken terwijl dat door het grote publiek vaak toch gedaan wordt.De beeldhouwer in hout is vaak 50 tot 150 uur met één beeld bezig wat is dan een redelijke prijs voor een dergelijk beeld ,………. €4000,=? Maar men vindt een prijs van €400,= vaak al snel teveel!

Verder ervaart met bijv. bronzen beelden als veel duurzamer materiaal, gaat langer mee e.d. Ook dat is onterecht zeker als je weet dat hout ook honderdenjaren mee kan. Denk aan eikenhot, acacia hout en de meeste naaldboomhout soorten (lariks, Douglas taxus etc). Wel is het zo dat er meer goede bronzen beelden zijn dan houten sculpturen. Dat heeft te maken met het feit dat het vervaardigen van een bronzen beeld kostbaar is en hout makkelijker voorhanden is en zo vertrouwd is bij ons mensen.

Met dit artikel  hoop ik och dat mensen ietsjes anders gaan kijken naar hout sculpturen.

Share This: