Belangrijk bij het slijpen van gutsen is dat de guts in de juiste vouw/hoek geslepen wordt. De hoek is mede afhankelijk van het materiaal waarmee gewerkt gaat worden. In het algemeen bij het slijpen van gutsen  geld dat hoe zachter het materiaal hoe scherper de hoek/vouw moet zijn.

Vele mensen denken dat men door het slijpen van de gutsen de gutsen scherper maakt. Helaas is dat niet zo! Door het slijpen van de gutsen worden gutsen alleen maar korter. Slijpen van de gutsen is nodig als de gutsen beschadigd zijn, doordat de gust gevallen is of bijv. een spijker geraakt heeft.

Goed slijpen van gutsen  is een vaardigheid die veel oefening vergt. Enkel door het veel te doen kan je die vaardigheid opdoen, waarbij je niet bang moet zijn eens een keer iets over te doen.

Voor degene die voldoende ervaring missen is een goed slijpsysteem dat van Tormek met zijn vele hulpmiddelen. Het werkt erg langzaam en persoonlijk vind ik dat niet zo prettig, maar het levert wel een prima resultaat op. Door de lage snelheid waarmee wordt geslepen en de waterkoeling kan een beitel nooit verbranden. De vele slijpmallen en het uitstekende boekwerk dat er bij het systeem te koop is, zorgen er voor dat elke beitel de juiste slijpvorm kan krijgen.

Een erg groot nadeel is wel de aanschafprijs van het Tormeksysteem. Er moet een fors bedrag op tafel worden gelegd bij de aanschaf. Daar staat tegenover dat er daarna met prima geslepen gereedschap gewerkt kan worden, ook door hen die anders grote moeite zouden hebben met het zelf slijpen van de draaibeitels. De kwaliteit van het systeem is zeer hoogstaand.

Voor meer informatie zie de site van Tormek.

Mijn voorkeur bij het slijpen van gutsen  gaat uit naar een slijpsysteem dat wat sneller draait. Als je daarbij een pot met koelwater hebt staan en de beitel daar steeds op tijd in koelt, ben je aanzienlijk sneller klaar. Het vergt wel meer vaardigheid van de slijper.

zie hiervoor het YouTube filmpje https://www.youtube.com/watch?v=k-nTHpfcwkQ    (als het niet werkt plak deze link dan in je browser om het filmpje te bekijken )

.Al bij al gutsen slijpen vereist enige vaardigheid. Het slijpen van Gutsen is nodig als de gutsen beschadigd zijn. Het scherp maken van gutsen gebeurt door de gutsen goed af te wetten! Goed en vlijm scherp gereedschap draagt ook bij tot veilig werken. En natuurlijk werkt het vele malen beter en fijner.

Als men weinig de gutsen gebruikt en men heeft niet de vaardigheid de gutsen te slijpen dan kan men er ook voor kiezen de gutsen een keer goed te laten slijpen. Voor €5,= per guts worden gutsen door ons  weer goed geslepen en netjes afgewet zodat de eigenaar van de gutsen er weer goed mee aan het werk kan. U kunt de gutsen komen brengen of opsturen . Nadat ze geslepen en afgewet zijn sturen we ze weer keurig terug. (als het gaat om een grote set dan maken we een redelijke prijsopgave.

Bedenk wel dat goed en scherp gereedschap bijdragen tot de veiligheid van werken en het plezier in het beeldhouwen in hout. 

Share This: