Houten beelden maken is een proces.

Het begint bij een boom. Dat is eenvoudig gezegd maar het hout van  een boom is het materiaal waar we houten beelden van maken.  Voordat  we houten beelden kunnen maken moet er dus heel wat gebeuren.

De boom moet omgezaagd worden en in een handzaam formaat ergens te drogen worden gelegd.

Het hout zal eerst moeten drogen voordat we er een houten beeld van kunnen maken.

Doordat in het spint hout meer vocht zit en omdat het hout eerst aan de buitenkant droogt zal het hout daar meer gaan krimpen. M.a.w. het hout krimpt niet gelijkmatig dus aan de buitenkant krimpt het meer waardoor er grote spanningen in het hout gaan ontstaat daardoor is de kans groot dat het hout zal barsten.  De ene hout soort zal dat meer hebben als het anders soort.

Daarom is het goed om de boom eerst in 2 helften te zagen (of  een kwart eruit te zagen) . Op die manier komt de kern van het hout vrij te liggen. Als het hout dan krimpt kan het meebewegen zonder dat het barst, de spanning is dan uit het hout.

Ook kun je de kopse kanten van het hout insmeren met bijv. houtlijm ook dan droogt het minder snel.

Hout welke in de winter is gekapt zal droger zijn als hout wat in de lente of zomer is gekapt, (in de zomer zijn de sapstromen in de boom vol op gang).

 

Als het hout 1 a 2  jaar oud is, is het nog niet geheel droog maar het kan dan goed bewerkt worden en kunnen we er houten beelden van gaan maken.

 

Houten beelden maken  kun je op verschillende manieren doen.

  • je kunt je laten inspireren door het materiaal of de vorm van het hout. Je gaat vrijelijk aan de gang, je probeert te denken in vormen. Gaande weg  ontstaat er dan een houten beeld.
  • Uiteraard kun je ook een vorm bedenken en deze direct gaan uitvoeren in het hout. Je kunt hier je fantasie ook nog een heel eind in laten gaan. Als er in het hout onverwachte knoesten zitten of een gat dan kun je dat ook ervaren als een cadeautje en hier iets meedoen. Je neemt die “oneffenheid” dan op in de vorm waardoor het lijkt alsof je het van te voren wist.
  • De andere manier is om  eerst een ontwerp te maken van klei of boetseerwas. Als dat klaar is ga je het geschikte hout erbij zoeken. Je wilt dan juist geen onverwachte zaken tegen komen omdat je dan niet meer aan je oorspronkelijke ontwerp voldoet. Deze vorm van werken  wordt vaak gebruikt als er een houten beeld in opdracht gemaakt moet worden. De opdrachtgever kan dan zijn fiat geven om het ontwerp in hout te gaan uitvoeren. Ook is de zoektocht naar een interessante vorm zo ook wat makkelijker dan het een en ander direct in hout  vorm te geven.

 

Het beeldhouwen in hout  kent een aantal fase’s:

  1. Het verzamelen en drogen van het materiaal
  2. De ontwerp fase.
  3. Het passende hout erbij zoeken en grofweg zagen zodat het een hanteerbaar stuk materiaal is wordt,die je op je bok kan plaatsen.
  4. Het grof uithakken en zagen van het beeld. Het is belangrijk dat je het beeld snel gaat zien in het materiaal. De grove vorm van werken is vaak hard en zwaar werk.
  5. Als de grove vorm in het beeld zit wordt er fijner gewerkt . In dit stadium gebruik je voornamelijk alleen de gutsen en de klopper. Belangrijk is dat je aan het hele beeld blijft werken, ga dus niet op details zitten en breng vooral geen scherpe inkepingen aan of grote uithollingen. Als je dat doet liggen die punten echt vast. Daar is het vaak nog te vroeg voor.
  6. Langzaam maar zeker kruip je naar het definitieve beeld .
  7. De laatste fase is de afwerkingsfase  in deze fase ga je juist wel op de details letten. Oppervlakte  met een mooie gutsslag uit steken of glad schuren. Etc…..

 

Elke fase vraagt de benodigde aandacht en haar eigen discipline.

 

Een bijkomend effect bij het beeldhouwen in hout is dat het eigenlijk een zoektocht is naar een mooie vorm, met de klopper en de guts in je handen. Op deze wijze tot een houten beeld komen duurt langer als met allerlei elektrisch gereedschap of met ketting zagen.  Het is een langzame techniek! Maar wel een techniek waar de vormen goed doordacht  met elkaar samen hangen.

 

Al de houten beelden zijn per definitie unieke beelden alleen al door het feit dat men elke keer een ander stuk hout moet nemen.

 

Tot slot

Doordat het een relatief langzame techniek is dwingt het mensen die houten beelden maken tot rust. Hout laat zich nu eenmaal niet dwingen maar wel bedwingen! Je moet opletten maar er is nog voldoende ruimte in je hoofd over om te mijmeren.

Dat is ook de reden dat mensen die beeldhouwen in hout dat er varen als ontspanning het geeft hen rust etc.

Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om iets te laten groeien uit je eigen handen

Ik zou zeggen probeer het eens.

Maar volg eerst een aantal beeldhouw lessen bij een beeldhouwer die alleen in hout werkt dit omdat deze mensen een passie voor hout hebben ontwikkeld. Zelf proberen leid meestal tot teleurstellingen en dat zou jammer zijn. Door het in het begin goed aan te pakken ontwikkeld me vaak een hobby voor het leven.

cursus beeldhouwen in hout.

Share This: